• Hvem er jeg
  • Nyheder
  • Søfælde Hobbyfoder
  • Hestesiden
    • Hestesiden
    • Priser
    • Hovtrim
    • Scoot Boots

Mit Trim





Når jeg trimmer, skal det gerne være i samarbejde med hesten. jeg har ikke en fast måde at gøre tingene på, da jeg oplever alle heste er forskellige og reagerer forskelligt. Jeg kan godt lide, at give hesten en stemme under trim, hvor vi begge giver og tager.

Jeg giver hesten mange pauser især de første par gange jeg møder den, og for de heste, der har det svært under trim, har jeg god erfaring med at bruge klikker træning, da det giver mig mulighed for at belønne hesten lige der, hvor den slapper af og gør det jeg gerne vil have. Det betyder jeg kan ignorere negativ adfærd og belønne den positiv og derved opnå et positivt samarbejde med hesten.


Jeg trimmer efter Jaime Jacksons mode, hvor vi efterligner det naturlige slid, der ses hos de fritlevende heste i Great Basin, USA.

De 4 guidlines i naturligt trim er:

  1. Leave that which naturally should be there- cause no harm.
  2. Remove that which is naturally worn away in the wild
  3. Allow to grow that which should be there naturally but isn't because of human meddling.
  4. Ignore pathology. Respect the heeling power of nature.

I store træk betyder det, at jeg laver det samme trim, uanset hvordan hoven ser ud, og lader selv hoven finde sin vej - respect the heeling power of nature.


Hoven skal ses som kroppens spejl, så hvis din hest ikke fungere uden sko er der ubalance/inflammation i kroppen. Dette kan skyldtes forkert fodring, opstaldning, der ikke tilgodeser hestens naturlige adfærd, forkert ridning, forkert trimning mm.


Jeg kan ikke sikre dig en velfungerende barfodshest, men gennem hyppige trim, kan jeg hjælpe hoven godt på vej. Derudover kan jeg guide dig i, hvilken knapper du kan skrue på for at opnå et bedre helbred til din hest- så er resten op til dig.


Hesten skal som udgangspunkt stå stille, når den får ordnet hove, men har du en problem- hest så giv mig et ring, så ser vi om vi kan finde ud af noget.



ISNHCP





Jeg valgte at tage min uddannelse som hovtrimmer under ISNHCP, da det efter min mening er den mest veldokumenterede trimmer uddannelse, jeg kunne finde.

En fantastisk rejse, der gav mig mødet med en masse fantastiske mennesker samt 2 rejser til det smukke Italien og 2 ture til Holland.

Hvad er ISNHCP så: - institution for the study of Natural Horse Care practices. Uddanner hovtrimmer baseret på the Wild Horse Model.

Den tager udgangspunkt i de 4 grundsøjler, som er fundament for natural Horse Care (NHC) De 4 søjler er resultatet af Jaime Jacksons studier af de vilde heste i Great Basin (Lessons from the wild); Nevada samt hans mange års erfaring først som smed og senere hovtrimmer. Jaime Jackson har skrevet utallige bøger og artikler, her iblandt den populære Paddick Paradise bog.





De 4 Grundsøjler





De 4 grundsøjler består af følgende:


1. Naturlig opstaldning. Heste er byttedyr, der er skabt til at være på farten 24/7, så for at skabe så naturlige levekår som muligt, kræver det vi tilgodeser denne adfærd.


2. Naturlig diet: En vigtig del af NHC er, at fodre hesten så naturligt, som muligt. Størstedelen af hestens næringsbehov dækkes af godt hø, vitaminer og mineraler.


3. Naturlig Horsemanship: Måden vi kommunikere og samarbejder med hesten, med respect for dens biologi såsom instinkter, gangarter, temperement, dominans og adfærd.

'

4. Naturligt trim: et naturligt trim defineres ved, at efterligne det slid der ville være på hestens hove, hvis den levede i et naturligt miljø som fx Great Basin.



De fritlevende heste





Hvad har disse fritlevende heste i Nevada*s ørken så tilfælles med vores tamheste??? og hvorfor kan vi bruge dem som model??? De er genetisk samme art. Det betyder, at den eneste forskel der faktisk er, er den måde de lever, og da de er ekstrem sunde i forhold til vores tamheste, må vi jo kunne lære noget af dem. Hos disse heste ser vi ikke velfærdssygdomme som forfangenhed, hovbylder, stressringe, sur stråle og andre menneskeskabte hovlidelser, og det er jo tankevækkende, da de som sagt ikke er genetisk anderlede end vores heste.


Jeg hører ofte, min hest kan ikke gå uden sko???


Så kan vi jo overveje, hvorfor at en hest der er skabt over 1 million års tilpasning, hvoraf den menneskelige indblanding kun har stået på i 10000 år (ikke nær længe nok til at ændre det, der er skabt over 1 million) ikke kan gå uden sko. Desuden er det kun 1000 år siden den første hest blev skoet, så indtil der har de altså klaret sig. Måske vi skal kigge på brugen af hestene og hvad vi gør ved dem.





Søfælde Hobbyfoder og Hovtrim
v. Lene Foged Christensen



Grøftebjergvej 4, Krarup, 5750 Ringe
Tlf. 25705071